
Ekler
HOZZÁVALÓK:
- 6 dkg+1 dkg vaj
- 1 mk eritrit
- 12 dkg barna rizsliszt
- 3 db tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 1 dkg kakaópor (cukrozatlan)
- 1 csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy lábosban a 6 dkg vajat 1,5 dl vízzel és 1 csipet sóval forrásig melegítjük. A tűzről lehúzva beleszórjuk a lisztet, egy fél mokkáskanálnyi édesítőszert és csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre és addig kavargatjuk míg a tészta sercegni nem kezd. Gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll a tészta. Tűzről levesszük és pár percig hagyjuk hűlni.
- Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat. Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire 6 egyforma hosszúságú tésztát nyomunk és 15 percre félretesszük. A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon még 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad a sütőt kinyitni.
- A krémhez a csokoládé felét vízgőz felett felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Kézi habverővel belekeverjük a langyosra hűlt csokoládét és a kakaóport. A krémet habzsákba töltjük.
- A kihűlt fánkok alját 3 helyen kilyukasztjuk, mindegyikbe krémet nyomunk. A maradék csokoládét 1 dkg vajjal vízgőz felett megolvasztjuk és megkenjük vele a fánkok tetejét.
- Az eklereket hűtőben tároljuk, tálalás előtt 15 percet hagyjuk szobahőmérsékleten.
TÁPANYAGTARTALOM* (1 db):
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
1544 KJ/ 368 kcal | 7 g | 28 g | 22 g |
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
WEB/REC/C/2025/IX/01-06v.