Halgombócleves
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg süllő (egészben)
- 2 db sárgarépa
- 1 szál szárzeller
- 1 db póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 szál zöldhagyma
- 1 ek vaj
- 1 dl főzőtejszín (10 %-os)
- 3 dl fehérbor (száraz)
- só
- fehér egész bors
- petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS:
- A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- A vajat felforrósítjuk és a hal csontját, bőrét meg a zöldségeket és a fokhagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a babérlevelet, a fehér borsot, felöntjük 1 liter vízzel és kis lángon főzzük kb. 1 órán át. Majd lefedve hagyjuk még fél órát pihenni, aztán leszűrjük.
- A halhúst a főzőtejszínnel, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal pépesítjük. Olajozott kézzel kis gombócokat formázunk belőle.
- A leszűrt hallevet sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a bort és felforraljuk. A forró lébe belefőzzük a gombócokat, és a levest aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. A halléből leszűrt zöldségeket is kínálhatjuk mellé.
TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
1636 KJ/ 390 kcal | 50 g | 10 g | 6 g |
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
WEB/REC/C/2024/XII/01-06v.