Halgombócleves
Halgombócleves

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg süllő (egészben)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál szárzeller
  • 1 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 dl főzőtejszín (10 %-os)
  • 3 dl fehérbor (száraz)
  • fehér egész bors
  • petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  2. A vajat felforrósítjuk és a hal csontját, bőrét meg a zöldségeket és a fokhagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a babérlevelet, a fehér borsot, felöntjük 1 liter vízzel és kis lángon főzzük kb. 1 órán át. Majd lefedve hagyjuk még fél órát pihenni, aztán leszűrjük.
  3. A halhúst a főzőtejszínnel, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal pépesítjük. Olajozott kézzel kis gombócokat formázunk belőle.
  4. A leszűrt hallevet sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a bort és felforraljuk. A forró lébe belefőzzük a gombócokat, és a levest aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. A halléből leszűrt zöldségeket is kínálhatjuk mellé.

TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):

Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
1636 KJ/ 390 kcal 50 g 10 g 6 g

*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.

WEB/REC/C/2024/XII/01-06v.