Harcsás hortobágyi palacsinta
HOZZÁVALÓK:
- 12,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 db tojás
- 1 dl tej (1,5 %-os)
- 4 ek olaj
- 5 dkg szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 50 dkg afrikai harcsafilé
- 6 db tölteni való paprika
- 2 db kápiapaprika
- 2 db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl paradicsomszósz (cukormentes)
- 1,5 dl tejföl (12 %-os)
- 3 dkg Trappista sajt
- 2 tk pirospaprika
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
- A palacsintához a liszteket, a tojást és egy csipet sót a tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadunk 3 evőkanál olajat és annyi szódavizet, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjunk. 30 percet pihentetjük a tésztát, majd felforrósított 1 evőkanál olajjal kikent serpenyőben közepesen vastag palacsintákat sütünk.
- A töltelékhez az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük az aprított vöröshagyma felével. Hozzáadunk 1 teáskanál pirospaprikát, majd beletesszük a kis kockákra vágott harcsát. Lefedve főzzük kb. 10 percig, sózzuk, borsozzuk.
- A felaprított hagyma másik felét kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a maradék pirospaprikát, a darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. 1 dl vízzel és a paradicsomszósszal felöntjük, sózzuk, borsozzuk, lefedve kb.25 perc alatt összefőzzük a lecsót. Botmixerrel krémesítjük.
- A halas töltelékhez adunk 4-5 evőkanál lecsókrémet, hogy szaftosabb legyen, majd megtöltjük vele a palacsintákat.
- Egy tűzálló tálba helyezzük és leöntjük a lecsókrémmel. A tetejüket megkenjük tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):
| Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 2990 KJ/ 712 kcal | 37 g | 36 g | 53 g |
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
WEB/REC/C/2025/XI/01-06v.