Karácsonyi fatörzs
HOZZÁVALÓK:
- 5 db tojás
- 11 dkg eritrit
- 5 dkg barna rizsliszt
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor
- 1 ek olaj
- 1 kk vaníliaaroma
- 35 dkg csokoládé (édesítőszeres)
- 1 dkg mascarpone
- 3 dl tejszín
- 1 db narancs héja
ELKÉSZÍTÉS:
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját 6 dkg eritrittel habosra keverjük.
- A rizslisztet, a keményítőt a sóval és a sütőporral elkeverjük. Elvegyítjük a tojás sárgás keverékkel, az olajjal és a vaníliaaromával, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. Egy nagy sütőpapírral bélelt lemezen kb.7 mm vastag téglalappá simítva előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Amint kivesszük a sütőből, a sütőpapírral együtt feltekerjük és úgy hagyjuk kihűlni.
- A mascarponét a maradék eritrittel és a csokival összeolvasztjuk, a narancshéjjal ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és minden hozzávalót összeforgatunk.
- A kihűlt piskótát kicsavarjuk, a sütőpapírról lehúzzuk és megkenjük a krém 2/3 részével. Végül kívülről is bekenjük, fatörzset imitálva.
TÁPANYAGTARTALOM* (1 szelet):
| Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 869 KJ/ 207 kcal | 4 g | 16 g | 15 g |
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
WEB/REC/C/2025/XI/01-06v.