Narancsos kacsa zsályás-vajas gnocchival
Narancsos kacsa zsályás-vajas gnocchival

HOZZÁVALÓK:

  • 1 egész kacsa
  • 4 db narancs
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 1 friss rozmaringág
  • 1 tk édesnemes őrölt paprika
  • 1 dl száraz fehérbor
  • Zsályás gnocchi hozzávalói:
  • 500 g főtt burgonya
  • 2 db tojássárgája
  • 70 g teljes kiőrlésű liszt
  • 70 g finomliszt
  • 3 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 marék zsálya
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A páchoz összekeverjük a narancs kifacsart levét, az őrölt fahéjat, 3 szem szegfűszeget, fél narancs reszelt héját az olajjal, a rozmaringgal és a paprikával. A kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele. Lefóliázva kb. 2 órát pihentetjük a hűtőben.
  2. A kacsát egy hőálló tálba tesszük, köré rakjuk a negyedekre vágott narancsokat, a szegfűszeget és a fahéjrudakat. Aláöntünk egy pici vizet, 200 fokon 30 percen át sütjük.
  3. Felmelegítjük a megmaradt pácot, hozzáadjuk a bort. 30 perc leteltével megkenjük a húst ezzel a páccal és még 30 percet sütjük fólia nélkül.
Gnocchi elkészítése:
  1. A meleg, főtt burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, és a szerecsendiót, majd áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a liszteket és a tojást, alaposan összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztából ujjnyi vastag hengereket formálunk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villával a közepükbe mintát nyomunk.
  2. Nagy mennyiségű sós vízben kifőzzük a gnocchit, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.
  3. A zsályát kevés olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi vajjal. Beleforgatjuk a gnocchit, és melegen tálaljuk a kacsával.

TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):

Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
3489 KJ/ 831 kcal 65 g 34 g 61 g

*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.

WEB/REC/C/2024/XII/01-06v.