Narancsos kacsa zsályás-vajas gnocchival
HOZZÁVALÓK:
- 1 egész kacsa
- 4 db narancs
- 3 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1 ek őrölt fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 1 friss rozmaringág
- 1 tk édesnemes őrölt paprika
- 1 dl száraz fehérbor
- Zsályás gnocchi hozzávalói:
- 500 g főtt burgonya
- 2 db tojássárgája
- 70 g teljes kiőrlésű liszt
- 70 g finomliszt
- 3 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 marék zsálya
- 1 tk só
- 1 tk őrölt szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS:
- A páchoz összekeverjük a narancs kifacsart levét, az őrölt fahéjat, 3 szem szegfűszeget, fél narancs reszelt héját az olajjal, a rozmaringgal és a paprikával. A kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele. Lefóliázva kb. 2 órát pihentetjük a hűtőben.
- A kacsát egy hőálló tálba tesszük, köré rakjuk a negyedekre vágott narancsokat, a szegfűszeget és a fahéjrudakat. Aláöntünk egy pici vizet, 200 fokon 30 percen át sütjük.
- Felmelegítjük a megmaradt pácot, hozzáadjuk a bort. 30 perc leteltével megkenjük a húst ezzel a páccal és még 30 percet sütjük fólia nélkül.
- A meleg, főtt burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, és a szerecsendiót, majd áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a liszteket és a tojást, alaposan összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztából ujjnyi vastag hengereket formálunk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villával a közepükbe mintát nyomunk.
- Nagy mennyiségű sós vízben kifőzzük a gnocchit, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.
- A zsályát kevés olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi vajjal. Beleforgatjuk a gnocchit, és melegen tálaljuk a kacsával.
TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
3489 KJ/ 831 kcal | 65 g | 34 g | 61 g |
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
WEB/REC/C/2024/XII/01-06v.