
Zöldséges pite
HOZZÁVALÓK:
- 200 g finomliszt
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 250 g vaj
- 165 ml tej (1,5 %-os)
- 3 db tojás
- 1 db brokkoli
- 2 db póréhagyma
- 2 db cukkini
- 175 ml tejszín (10 %-os)
- 100 g kéksajt
- 100 g bébispenót
- 1 db citrom
- 2 ek olívaolaj
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉS:
- A liszteket összemorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tejet, egy csipet sót, majd összedolgozzuk a tésztát és fóliával letakarva 1 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Majd egy lisztezett deszkán kinyújtjuk 5-6 mm vastagságúra és belerakjuk egy pite formába. Öt percre visszarakjuk a hűtőszekrénybe. Lekenjük egy felvert tojással és 190 fokon 15 percig sütjük.
- A brokkolit rózsáira szedjük, vékony szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, sózzuk, kevés olívaolajjal megkenjük és 220 fokon 12-15 percig sütjük. Kivéve a sütőből még melegen összekeverjük finomra vágott tárkonnyal.
- A cukkinit kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon hirtelen megpirítjuk. Összekeverjük a brokkolival.
- A póréhagymát 5 cm hosszú darabokra vágjuk, majd annyi vizet teszünk fel egy edénybe, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd szakaszosan beledobáljuk a kockára vágott vajat. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a kifacsart citrom levét. Addig hőkezeljük, míg a víz elpárolog, majd kivesszük a pórédarabokat és a vajba dobjuk a bébispenótot. Átkeverjük, majd átszedjük a brokkolihoz. A kihűlt póréhagymát vékony szeletekre karikázzuk, majd az összes zöldséget összekeverjük. Az elősütött tésztán eloszlatjuk a zöldségeket.
- A tejet a tejszínnel egy kancsóba öntjük, hozzáadjuk a tojást, a kéksajtot, sózzuk, borsozzuk és leöntjük vele a pitét. 170 fokon 25 percig sütjük. Ha kész, melegen meglocsoljuk kevés olívaolajjal.
TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):
Kalóriatartalom | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
4204 KJ/ 1001 kcal | 27 g | 74 g | 54 g |
*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.
WEB/REC/C/2025/VII/01-06v.