Zöldséges pite
Zöldséges pite

HOZZÁVALÓK:

  • 200 g finomliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 250 g vaj
  • 165 ml tej (1,5 %-os)
  • 3 db tojás
  • 1 db brokkoli
  • 2 db póréhagyma
  • 2 db cukkini
  • 175 ml tejszín (10 %-os)
  • 100 g kéksajt
  • 100 g bébispenót
  • 1 db citrom
  • 2 ek olívaolaj
  • bors

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A liszteket összemorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a tejet, egy csipet sót, majd összedolgozzuk a tésztát és fóliával letakarva 1 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Majd egy lisztezett deszkán kinyújtjuk 5-6 mm vastagságúra és belerakjuk egy pite formába. Öt percre visszarakjuk a hűtőszekrénybe. Lekenjük egy felvert tojással és 190 fokon 15 percig sütjük.
  2. A brokkolit rózsáira szedjük, vékony szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, sózzuk, kevés olívaolajjal megkenjük és 220 fokon 12-15 percig sütjük. Kivéve a sütőből még melegen összekeverjük finomra vágott tárkonnyal.
  3. A cukkinit kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon hirtelen megpirítjuk. Összekeverjük a brokkolival.
  4. A póréhagymát 5 cm hosszú darabokra vágjuk, majd annyi vizet teszünk fel egy edénybe, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd szakaszosan beledobáljuk a kockára vágott vajat. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a kifacsart citrom levét. Addig hőkezeljük, míg a víz elpárolog, majd kivesszük a pórédarabokat és a vajba dobjuk a bébispenótot. Átkeverjük, majd átszedjük a brokkolihoz. A kihűlt póréhagymát vékony szeletekre karikázzuk, majd az összes zöldséget összekeverjük. Az elősütött tésztán eloszlatjuk a zöldségeket.
  5. A tejet a tejszínnel egy kancsóba öntjük, hozzáadjuk a tojást, a kéksajtot, sózzuk, borsozzuk és leöntjük vele a pitét. 170 fokon 25 percig sütjük. Ha kész, melegen meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

TÁPANYAGTARTALOM* (1 személyre):

Kalóriatartalom Fehérje Zsír Szénhidrát
4204 KJ/ 1001 kcal 27 g 74 g 54 g

*A tápérték számítás a Nutricomp szoftverével készült.

WEB/REC/C/2025/VII/01-06v.